ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

1.ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ

Ο νομός Κερκύρας 

Η Κέρκυρα είναι ένα νησί που ανήκει στα Επτάνησα. Είναι το μόνο νησί που βρίσκεται στα σύνορα της Αλβανίας και είναι λίγο πιο μικρή από την Κεφαλονιά. Με τα νησιά Παξοί, Αντίπαξοι και τα διαπόντια (Οθωνοί, Ερίκουσα και Μαθράκι) αποτελούν τον Νομό Κέρκυρας.

Πληθυσμός: Ο πληθυσμός της Κέρκυρας είναι 107.592 κάτοικοι Ο αγροτικός πληθυσμός είναι 62.833, ο ημιαστικός είναι 4.257 και ο αστικός είναι 40.502 κάτοικοι

 Σύμφωνα με την απογραφή του 1991 και του 2001, ο πληθυσμός της Κέρκυρας αυξήθηκε 4,1%. Η αναλογία των μαθητών μειώθηκε κατά 1.000 μαθητές.

Ασχολίες κατοίκων: Κυρίως ο τουρισμός αφού η Κέρκυρα έχει ομορφιά. Η άλλη  ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία. Το μεγαλύτερο μέρος της καλλιεργήσιμης έκτασης καταλαμβάνουν οι δεντροκαλλιέργειες και κυρίως οι ελιές και τα εσπεριδοειδή. Η Κέρκυρα παρουσιάζει επίσης την πιο αναπτυγμένη κτηνοτροφία απ' όλα τα Επτάνησα, ιδιαίτερα την αγελαδοτροφεία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αλιεία, με την οποία ασχολούνται πολλοί κάτοικοι των παραλίων.

Το εμπόριο του νομού συγκεντρώνεται κυρίως στις τουριστικές περιοχές και στην πόλη της Κέρκυρας. Ο σημαντικότερος οικονομικός παράγοντας για το νομό είναι ο τουρισμός, που παρουσιάζει έντονη κίνηση ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Βουνά, ποτάμια, λίμνες και μορφολογία του νησιού:

α)Το έδαφος του Ν. Κερκύρας είναι, στη μεγαλύτερή του έκταση, πεδινό. Η κατανομή του σε κατηγορίες έχει ως εξής: 63% πεδινό, 35% ημιορεινό και 2% ορεινό.

β)Στο έδαφος του νησιού σχηματίζονται τρεις λοφοσειρές:

Η πρώτη περιλαμβάνει τις κορυφές Παντοκράτορας (904 μ), Στραβοσκιάδι (849 μ) και Τσούκα (619 μ).Η δεύτερη καλύπτει το κεντρικό μέρος, σχηματίζοντας τις κορυφές Άγιοι Δέκα (529μ) και Σταυρός (450μ).Η τρίτη καλύπτει το νότιο τμήμα του νησιού.

γ)Όλο σχεδόν το έδαφος του νομού είναι μία συνεχής πεδιάδα. Ανάμεσα στις λοφοσειρές σχηματίζονται εύφορες κοιλάδες όπως του Ρόπα και της Λευκίμμης.

δ)Στο νομό δεν υπάρχουν μεγάλοι ποταμοί. Υπάρχουν μόνο οι χείμαρροι και μικρά ποτάμια. Οι κυριότεροι είναι: ο Μεγαλοπόταμος, ο Τυφλοπόντικας, ο ποταμός των Νυμφών και το ποτάμι του Γαστουρίου.

Η Κέρκυρα έχει πολλά σχέδια ακτών, που αλλού παρουσιάζουν στενές και αλλού ευρείς παραλίες. Τα σπουδαιότερα ακρωτήρια είναι: της Λευκίμμης στα ανατολικά, της Αγίας Αικατερίνης βόρεια, το Κεφάλι δυτικά, τα ακρωτήρια Αρίλλα και Ασπόκαβος στα νότια. Οι σημαντικότεροι όρμοι της Κέρκυρας είναι: της Λευκίμμης, οι Λιαπάδες και του Αγίου Γεωργίου.

Κλίμα:Το κλίμα του νομού είναι μεσογειακό, με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Είναι ιδιαίτερα υγρό και χαρακτηρίζεται από συχνές βροχοπτώσεις, κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, οι οποίες έχουν συνήθως και μεγάλη διάρκεια.

Δήμοι:Ο Ν. Κέρκυρας αποτελείται από 12 δήμους και είναι οι : Κερκυραίων,                  Αγίου Γεωργίου, Αχιλλείου, Εσπερίων, Θιναλίου, Κασσωπαίων, Κορισσίων, Λευκιμμαίων, Παλαιοκαστριτών, Παρελίων, Φαιάκων, και Παξών καθώς και από τις τρεις κοινότητες των νησιών Ερίκουσας, Οθωνών και Μαθρακίου.

Πανοραμική άποψη της πόλης με το παλιό φρούριο, τη Σπιανάδα, το ιστορικό κέντρο και στο βάθος το νέο φρούριο όπου βρίσκεται και το σχολείο μας.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ