ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

7.ΣΠΙΑΝΑΔΑ  

Η πλατεία είναι γνωστή ως « η μεγαλύτερη των Βαλκανίων». Το 1576 κατεδάφισαν τα σπίτια που ήταν χτισμένα γύρω από το φρούριο για να μπορούν οι αμυνόμενοι να βλέπουν το χώρο. Σε 12 χρόνια είχαν γκρεμίσει 2.500 σπίτια του «Ξωπολίου» ανοίγοντας μια μεγάλη έκταση, όπου φύτεψαν οι Γάλλοι δέντρα. Είναι η σημερινή πλατεία Σπιανάδα. Η πλατεία φτιάχτηκε για στρατιωτικούς σκοπούς σύμφωνα με την τακτική της εποχής που απαιτούσε κενό χώρο μπροστά από τα φρούρια για να μην βρίσκουν κάλυψη οι επιτιθέμενοι εχθροί.

Χωρίζεται στην «Πάνω» και την «Κάτω» πλατεία.

Στην πάνω πλατεία βρίσκεται η «στέρνα»  Ιωνικού ρυθμού προς τιμήν του πρώτου Άγγλου Αρμοστή Sir Τhomas Maitland». Εδώ γίνεται κάθε Μ. Σάββατο η Αναστάσιμη Ακολουθία και κάποια καλοκαιρινά βράδια παίζουν μουσική οι φιλαρμονικές του δήμου.

Στην κάτω πλατεία υπάρχει ένα καταπράσινο γήπεδο κρίκετ, που θυμίσει σε όλους την αγγλική κατοχή του νησιού μας, καθώς το γήπεδο αυτό έγινε από τους Άγγλούς στον χώρο μεταξύ του Λιστόν και του παλιού Φρουρίου.

ΛΙΤΑΝΕΙΕΣ  

Λιτανεία Κυριακή των Βαΐων: σε ανάμνηση του θαύματος, από τον Άγιο Σπυρίδωνα, της απαλλαγής των κατοίκων από την πανώλη το 1629. Η Λιτανεία της Κυριακής των Βαΐων καθιερώθηκε στις 21 lουνίου το 1630 με απόφαση της Ενετικής Διοίκησης. Αιτία ήταν η διάσωση του πληθυσμού από μεγάλη επιδημία πανώλης, που μεταδόθηκε από ξένο καράβι το 1626. Καθώς τα θύματα ήταν δεκάδες και  Υγειονομική Υπηρεσία δεν κατάφερε τίποτα ο λαός έτρεξε στο ναό του Αγίου για να προσευχηθεί. Από εκείνη τη μέρα αρκετός κόσμος θεραπεύτηκε. Η λιτανεία της Κυριακής των Βαΐων είναι η μεγαλύτερη όλων στο νησί.

 

Λιτανεία πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου: σε ανάμνηση δευτέρου θαύματος απαλλαγής από νέα επιδημία πανώλης, το 1673.

Λιτανεία 11ης Αυγούστου: Σε ανάμνηση της διάσωσης της πόλης από την επιδρομή των Τούρκων, το 1716.

Λιτανεία Μ. Σαββάτου: Η λιτανεία του Μ. Σαββάτου είναι η πιο παλιά. Πείνα σκέπαζε την Κέρκυρα γιατί δεν μπορούσαν να έρθουν καράβια με τροφή επειδή οι άνεμοι ήταν αντίθετοι Όμως την ημέρα του Μ. Σαββάτου καράβια με τροφή άραξαν στο λιμάνι Ήταν να πάνε αλλού, αλλά οι πλοίαρχοι είδαν στον ύπνο τους τον Άγιο Σπυρίδωνα να τους λέει να πάνε στην Κέρκυρα.

ΕΠΕΤΕΙΟΙ

- 12 Δεκεμβρίου: Στις 12 Δεκεμβρίου είναι η ονομαστική γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα του προστάτη της Κέρκυρας.

ΓΙΟΡΤΕΣ

 21 Μαΐου: Στις 21 Μαΐου τα Επτάνησα (Κέρκυρα, Παξοί, Κεφαλληνία, Λευκάδα, Ιθάκη, Ζάκυνθος και Κύθηρα) τιμούν την ένωσή τους με την μητέρα Ελλάδα. Την επέτειο αυτή την γιορτάζουμε μαζί με τη γιορτή της Αγίας Ελένης και Αγίου Κωνσταντίνου.

Τα Φώτα και η πρωτομαγιά

Τα φώτα και την Πρωτομαγιά, παλιά, τα μικρά παιδιά πήγαιναν στα σπίτια των πλουσίων κρατώντας ένα μικρό κορμό ενός κυπαρισσιού, στολισμένο με χρωματιστές ταινίες και έψελναν το Μάη και τα Φώτα μαζί με όλη την οικογένειά τους.

Τα κάλαντα που λέγανε για τον Μάη ήταν:

«Μπρε εμπήκ' ο Μάης με τα τριαντάφυλλα κι' Απρίλης με τα ρόδα κτλ»

ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΗΣ

Ανάσταση δοξάζουμε και τον Θεό υμνούμε

και τον δεσπότη του Χριστού όλοι τον προσκυνούμε.

Απέραστη η Σαρακοστή κι ήταν εφτά βδομάδες

κι ήρθανε να σας φέρουμε τόσες καλές γιορτάδες,

που αναστήθηκε ο Χριστός μέσα από τον Άδη

κι οι Χριστιανοί χαρήκανε όλοι μικροί μεγάλοι

Χριστός Ανέστη εκ νεκρών και θάνατον πατήσας

και μέσα στην Ιερουσαλήμ όλοι ακολουθούσαν.

Και σας καληνυχτίζουμε πέσατε κοιμηθείτε

κι αύριο τα' αποταχιά τσι εικόνες ακολουθείτε

ι' αφέντη κύριε Γιώργη μου

Χρόνια πολλά να ζήσεις

Να σου ζήσουν τα παιδάκια σου κι ο Θεός να τα βλοήσει

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ